Projecte

El 19 de juliol de 1936 forces militars sollevades es van fer amb el control de Mallorca. El 16 d’agost de 1936 una expedició militar procedent de Barcelona va desembarcar a la costa del llevant, entre Son Servera i Portocristo, amb la finalitat de recuperar l’ illa. Durant 19 dies s’enfrontaren per terra, mar i aire a les forces feixistes de Mallorca fins que, el dia 3 de setembre, reberen l’ordre de reembarcar i tornar a la península. Els fets de la Batalla de Mallorca no han estat mai objecte d’un estudi arqueològic que recuperi espais i vestigis amb l’objectiu d’identificar-los i protegir-los.

Tanmateix, creiem que es necessari la formulació de nous estudis de les fonts que ens ajudin a reinterpretar els fets i a extreure’n nous coneixements. També considerem rellevant el fet de conservar la memòria dels protagonistes. Finalment, la didàctica i la consolidació d’espais de memòria com a mesura per impulsar la cultura de la pau, han de contribuir a recuperar la memòria d’uns fets transcendentals per la història de Mallorca.

Programa 1. Treballs arqueològics

Programa 2. Recerca documental

Programa 3. Documentació i conservació de la memòria oral

Programa 4. Divulgació i didàctica

Programa 5. Espais de memòria

Amb l’autorització del Departament de Patrimoni del Consell Insular de Mallorca i el suport de l’Ajuntament de Son Servera, l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar, l’Escola Superior de les Ciències Socials i de l’Empresa del TCM-UPF i el Centre d’Ensenyament Superior Alberta Giménez (CESAG).