El 19 de juliol de 1936 forces militars sollevades es van fer amb el control de Mallorca. El 16 d’agost de 1936 una expedició militar procedent de Barcelona va desembarcar a la costa del llevant, entre Son Servera i Portocristo, amb la finalitat de recuperar l’ illa. Durant 19 dies s’enfrontaren per terra, mar i aire a les forces feixistes de Mallorca fins que, el dia 3 de setembre, reberen l’ordre de reembarcar i tornar a la península. Els fets de la Batalla de Mallorca no han estat mai objecte d’un estudi arqueològic que recuperi espais i vestigis amb l’objectiu d’identificar-los i protegir-los.

Tanmateix, creiem que es necessari la formulació de nous estudis de les fonts que ens ajudin a reinterpretar els fets i a extreure’n nous coneixements. També considerem rellevant el fet de conservar la memòria dels protagonistes. Finalment, la didàctica i la consolidació d’espais de memòria com a mesura per impulsar la cultura de la pau, han de contribuir a recuperar la memòria d’uns fets transcendentals per la història de Mallorca.

Programa 1. Treballs arqueològics

Programa 2. Recerca documental

Programa 3. Documentació i conservació de la memòria oral

Programa 4. Divulgació i didàctica

Programa 5. Espais de memòria

 

Idea original: Nina Produccions

Nina 2 negre i transparent - copia

Amb el suport de la Direcció General de Participació i Memòria Democràtica del Govern Balear, el Departament de Patrimoni del Consell Insular de Mallorca, l’Ajuntament de Son Servera, l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar, l’Escola Superior de les Ciències Socials i de l’Empresa del TCM-UPF i el Centre d’Ensenyament Superior Alberta Giménez (CESAG).