Tercer dia de l’equip B(ayo) tal com el va batejar en Mateu inspirat per la verge que consagra el puig de Na Penyal.

L’equip, encara no ha patit baixes, som el Gonzalo, la Maria Antònia, el Mateu, jo i una nova incorporació, en Kiko, enginyer forestal i bomber de s’Illa. Essent així ens disposàvem a pujar a Sa Cova de Na Penyal ben tranquils i frescos (de moment). Camí amunt trobarem uns gegants amb punxes guardant el camí. Ara la calor ja ens feia desvariar, crec.

Un cop asseguts a la ombra de la cova, vam veure que els gegants eren cactus indefensos que embellien les vistes en direcció al mar. Des d’allà vàrem poder entendre com va funcionar el paisatge durant el desembarc del ‘36 a Sa Coma. En aquest punt, la Maria Antònia i en Gonzalo ens deixen per rebre als companys de IB3 que venien a cobrir la campanya.

Nosaltres continuarem enfilant el camí per retrobar-nos amb la verge del puig i continuar amb la prospecció per la cresta de la muntanya on finalment anem a petar a l’estructura que tanca la defensa del puig, per la zona Nord en direcció puig de Sa Font. Era una petita estructura de pedra seca que a la vegada era protegida per una fil-ferrada que queia per la vessant on va haver-hi l’enfrontament entre el bloc franquista i republicà durant l’agost del 1936. Va ser aleshores, mentre documentàvem l’estructura, que en Kiko ens va avisar d’un casquet (màuser espanyol de la pirotècnia de Sevilla) que penjava del barranc on érem.

Sabent això decidim (molt il·lusionades) fer prospecció intensiva a la zona, però només vàrem trobar més fil-ferrada i piquetes de defensa de la vessant.

La calor era massa intensa i per sort nostra, rebem una trucada d’en Gonzalo demanant-nos que baixéssim per sortir a IB3. «Debaixant» el camí que utilitzaven les milícies durant el ‘36 trobàrem dues bales deformades (és a dir, impactades) i la fil-ferrada que creuava el camí en qüestió (que registrarem a l’instant tot i la calor que ens feia desvariar).

A la bateria de defensa documentada a la vora del camí (a l’ombra) ens esperaven les nostres companyes amb un somriure d’orella a orella per acabar de documentar la trinxera i així deixar aquesta evidència per a IB3.

Quart dia de l’equip B(ayo), l’objectiu d’avui era prospectar els turons situats entre els puigs de Na Penyal i Sa Font i trobar a l’equip A.

La prospecció ha començat entre branques, aranyes, bitxos estranys, punxes i més punxes. Un cop arribem a la cresta amb una suor important al cos, fem una ullada al mapa aeri italià per tal d’establir una zona de prospecció més acotada. Tot seguit, ens surten uns homes fent el camí que ens deixaren clar que allà no hi havia cap estructura de la Guerra Civil, cosa que denota l’absència del coneixement de la guerra a la població l’entorn i reforça la necessitat de projectes d’aquest caire. També (i molt més important) que ens havien vist al diari.

Entre els nostres crits (per poder-nos localitzar entre tanta garriga i pinassa) sentim la veu d’un dels companys de l’equip A fent-nos senyes des del turó de davant.

La baixada del nostre turó no ha sigut gaire fructífera en quant a troballes, així que arribem al punt de trobada, un forn de calç, on parem a esmorzar (o com diuen a ses Illes, berenar). Les companyes arriben i a partir d’aquest punt fem treball conjunt de prospecció intensiva allà on prèviament havien trobat una trinxera. Eren les 13:15 i material no vàrem trobar, però el que si que trobarem (per fi) va ser la platja, Cala Murta en concret, on vàrem fer un «capfico mallorquí» per finalitzar la jornada matinal.

Judith Romero Martínez.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s